Vragen over verruiming sluitingstijden

Op 24 januari 2017 heeft de Gemeenteraad gesproken over de horecasluitingstijden in het kader van deregulering van de APV. De Gemeenteraad heeft toen een amendement aangenomen waardoor de voorgestelde verruiming naar 04.00 uur in de weekenden, nog niet in is gegaan. Argument hiervoor was dat de evaluatie nog niet afgerond was en de conclusies nog niet meegenomen konden worden in eventueel te stellen voorwaarden waaronder horeca langer open kan zijn. De verruiming naar 04.00 uur op zich zelf staat niet ter discussie, maar enkel het zorgvuldig doorlopen van het proces met de evaluatie en de eventueel te stellen voorwaarden om langer open te mogen.

Met het aannemen van het amendement zijn de sluitingstijden niet gewijzigd. De mogelijkheid voor de burgemeester om afwijkende sluitingstijd op te leggen is daarbij expliciet behouden (artikel 2:29, lid 7). De pilot zou eerst geëvalueerd dienen te worden voordat de Gemeenteraad een beslissing zou nemen. Op 3 maart 2017 heeft de Gemeenteraad een brief gehad van de burgemeester over zijn besluit tot het beëindigen van de pilot per 6 maart 2017.


Bij de behandeling van de APV heeft onder meer de VVD gevraagd om een snelle evaluatie zodat snel een nieuw besluit genomen kan worden over de verruiming van de sluitingstijd naar 04.00 en de voorwaarden waaronder. In BN De Stem geeft de woordvoerder van de gemeente aan dat een nieuw voorstel voor de zomer verwacht wordt. 


Doelstelling van de pilot die in 2016 gestart is, was om te bezien of verruiming van de sluitingstijden naar 04.00 uur mogelijk is. Dit voornemen staat nog steeds. Aangezien door besluitvorming van de Gemeenteraad verruiming naar 04.00 uur nog niet mogelijk is, kan de ondernemer van de pilot niet langer open zijn. Dit ondanks dat er tot op heden geen duidelijke negatieve signalen tijdens de pilot zijn vernomen. Op basis van de APV kan de burgemeester in individuele gevallen, net als met de pilot is gedaan, besluiten tot een andere sluitingstijd. 


Naar aanleiding hiervan stellen de fracties van VVD, CDA en GroenLinks volgens artikel 39 van het Reglement van Orde voor de Raad 2015 de volgende vragen aan het college c.q. de burgemeester:


1. Wanneer is de evaluatie van de pilot gereed? Wordt dit op zo’n kort mogelijke termijn afgerond zodat de Gemeenteraad en de betrokken partners tijdig kennis kunnen nemen van de uitkomsten hiervan?


2. Gelet op de duidelijkheid voor ondernemers is voortvarendheid gewenst. Wanneer kan de Gemeenteraad het voorstel tot verruiming van sluitingstijden tegemoet zien? Kan dit sneller aangeleverd worden zodat er uiterlijk in de raadsvergadering van mei een besluit genomen kan worden? 

 

3. In uw brief van 9 maart 2016 stelt de burgemeester dat: "Voor 6 maart 2017 wordt de pilot geëvalueerd. Op basis daarvan besluit ik al dan niet tot een vervolg." Zou u op basis van de ervaring van de pilot (tot op heden zijn er geen duidelijke negatieve signalen vernomen), de pilotperiode kunnen verlengen tot het behandelingsmoment van de evaluatie in de Gemeenteraad c.q. het voorstel tot wijziging van de APV? Zou u op basis van artikel 2:29 lid 7 dit besluit willen nemen?


Wij wachten uw antwoorden met belangstelling af.