Gwen van Alphen

-  Wie hebben we voor ons ?

Gwen van Alphen, 45. Ik ben geboren en getogen Oosterhoutse, heb op het Frencken gezeten en gestudeerd aan de universiteit in Tilburg. Ik ben getrouwd en we hebben twee kinderen. Ik ben ondernemer sinds juli ’98 in de automatisering. Ik wandel en zwem graag en ga graag naar een leuke film of voorstelling of gezellig uit eten met mijn gezin.

-  Waarom ben je lid van de VVD?

Als ondernemer moet je niet klagen over het stadsbestuur, maar je zelf erin interesseren en de samenwerking en mogelijkheden zoeken.

-  Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen, me breed te oriënteren en het ondernemersgeluid te laten horen.

-  Waar wil jij je de komende vier jaar je mouwen voor opstropen?

Ruimte voor ondernemers, Veilige woonomgeving en betaalbare sportvoorzieningen

-  VVD Oosterhout, Gewoon. Doen.

Omdat je zelf moet aanpakken als je iets wil bereiken.

Waar sporten belangrijk is, vooral voor kinderen.

Mijn naam is Gwen van Alphen. Ik ben geboren en getogen Oosterhoutse en ben 45 jaar. Na de basisschool heb ik op het Frencken mijn VWO diploma gehaald. Daarna ben ik in Tilburg gaan wonen en Bestuurlijke Informatiekunde gaan studeren. Na mijn studie ben ik een bedrijf gestart in de automatisering hier in Oosterhout. Ik ben getrouwd en moeder van twee tieners; we wonen alweer bijna 19 jaar in Oosterhout, waarvan het grootste deel in het mooie Oosterheide.

Ik zit sinds september 2011 met veel plezier in de raad. Ik vind het de moeite waard om me in te zetten voor onze fijne Gemeente naast mijn werk als ondernemer en mijn gezin. De afgelopen jaren heb ik me onder andere beziggehouden met WMO, jeugdzorg, cultuur, sport en financiën.

Sport heeft hierbij mijn bijzondere aandacht omdat dit een goed middel is om bijvoorbeeld het terrein van WMO en Jeugdzorg te ondersteunen. Mensen doen er contacten op, leren samenwerken, kunnen zich nuttig maken als vrijwilliger en bovenal werken aan hun gezondheid en conditie.

Maar ook op het gebied van de Participatiewet (werk & inkomen) kan sport goede mogelijkheden bieden, door de punten zoals eerder genoemd. Ik ondersteun dan ook van harte het idee van de Nationale Denktank:  ‘DoneerJeNetwerk. Een groep mensen die elkaar kent – een vriendengroep, afdeling van een bedrijf of sportteam – stelt zijn netwerk open voor een werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het idee is dat een personeelsmanager die nu geneigd is om sollicitatiebrieven van gehandicapten opzij te leggen, wél in gesprek gaat als een teamgenoot van zijn sportclub een koffie-afspraak maakt met die gehandicapte sollicitant. In Apeldoorn gaat men hiermee starten en ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen.

Maar sport is ook vooral goed voor de Jeugd. We horen steeds vaker dat kinderen te dik zijn en meer last krijgen van bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte. Sporten kan hiertegen helpen. Maar niet alleen is het goed voor de gezondheid. Ook leren kinderen dingen zoals samenwerken in een team, omgaan met winst en verlies en sportiviteit. In Oosterhout hebben een mooie organisatie als Moove, het vroegere OIB, die heel veel interessante dingen voor met name de basisschooljeugd organiseert. Wat mij betreft komt er de komende jaren meer aandacht voor de middelbare schooljeugd.

Veel kinderen stoppen met sporten als ze naar de middelbare school gaan. Maar als je stopt met sporten op die leeftijd gebeurt er van alles met je lichaam. Al na een paar dagen nadat je stopt met sporten verslechteren je spieren. Je uithoudingsvermogen daalt en je voelt je vaker moe. Je concentratievermogen daalt. Je hart- en longfuncties verminderen en je spiermassa neemt af. Je loopt een groter risico op ziektes als hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, slapeloosheid en depressie.

Kortom veel redenen om aandacht te hebben voor sporten en met name bij kinderen. Ik maak me daar graag de komende vier jaar weer sterk voor.