ONZE KIJK OP DE WMO

Tijdens de raadsvergadering van 14 oktober hebben we het Adendum WMO behandeld. Voor de VVD fractie is het belangrijk dat wordt gekeken naar Wat heeft iemand nodig en niet naar waar heeft men Recht op. Dat kan namelijk betekenen dat je iemand een boek geeft terwijl men eerst moet leren lezen. Of men met de taxi gaat terwijl men gewoon een keer moet uitgelegd krijgen hoe het bus-systeem werkt. De financiële middelen zijn nou eenmaal niet oneindig.

Naar onze mening wordt hierin goed voorzien met de maatwerk voorziening op het gebied van hulp bij het huishouden, eerst beoordelen wat precies de hulpvraag is en dan bekijken met de burger hoe dit het beste kan worden opgelost. Ook de manier van bestuurlijk aanbesteden biedt hierbij ruimte voor de burger om zelf te bepalen waar de ondersteuning wordt ingekocht.

Wat de VVD betreft is het goed dat dit niet zogezegd, 'in beton gegoten is'. In het transformatie jaar 2015 zal regelmatig moeten worden gekeken hoe zaken lopen en waar bijsturing noodzakelijk is. Wij hebben de wethouder gevraagd om ook de raad hier regelmatig van op de hoogte te stellen. Hiervoor hebben we samen met D66 een motie voor ingediend die door de raad is aangenomen.

Liever hadden wij zo min mogelijk overgangstijd omdat dit grote financiële gevolgen heeft voor de budgetten, maar wij begrijpen dat het tijd kost om goede oplossingen voor mensen te vinden en dit niet op stel en sprong moet gebeuren, mede omdat de cijfers van hulpbehoevende en middelen nog niet geheel duidelijk zijn, het blijft nog veel inschatten.

Wel vragen we ons af of het percentage 125% van de bijstandsnorm voor tegemoetkoming bij hulp bij het huishouden en de collectieve verzekering voor afschaffing van de wtcg en cer goed is gekozen. Uit de antwoorden op vragen van de VVD bleek dat dit ook vooral een inschatting is, een zogenaamde 'well educated guess'. We vragen de portefeuillehouder dit goed te monitoren en met voorstellen te komen aan de raad om het beleid aan te passen waar nodig.

Tot slot hebben we aandacht gevraagd voor een heel belangrijk punt, De Communicatie. We zijn zeer tevreden met de manier waarop verschillende partijen zijn betrokken in het proces, ook het WMO platform. Vragen om input wil niet altijd zeggen dat alles precies zo wordt overgenomen, er zijn ook andere randvoorwaarden waar mee rekening moet worden gehouden. Het is naar onze mening zaak om nu snel door te pakken en te zorgen dat het uitvoeringsbesluit er komt. Wel moet er veel energie en communicatie worden gestoken in de omslag in het denken van mensen. Niet denken in rechten, maar wat is de vraag en waar heeft men behoefte aan.