Onze kijk op 'Verbindend Bestuur'

Het begint zo goed: De gemeente Oosterhout, dat zijn we met zijn allen. Oosterhout is van ons allemaal.

De nota verbindend bestuur laat een worsteling zien. De intentie is goed. Wanneer het college probeert deze zichtbaar te maken, dan gaat het mis.

Er zit een weeffout in deze nota. Geen reden om haar af te wijzen. We steunen het college, ook al probeert ze dingen te regelen en zichtbaar te maken die zich daar niet voor lenen.

Verbindend bestuur is niet zozeer verbindend besturen (een werkwoord) maar verbonden bestuur (een kwaliteit, een gesteldheid). Verbindend bestuur zegt iets over hoe je bent als bestuurder.

Deze nota geeft aan: we willen het anders doen en we gaan dat doen zoals we het altijd deden. We maken beleid, spelregels, schrijven dat ingewikkeld op, verwijzen naar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, vragen geld voor experimenten en schrijven een publieksversie zodat iedereen die het snappen wil het kan begrijpen.

Zo verliest een droom haar toverkracht.

Het college hoeft niet harder te werken om verbindend te besturen. De raad doet ook zijn best lezen we. We wachten het af is de vervolgzin. Om daarna door te gaan als het gemeentebestuur. Dat zijn we toch ook met zijn allen, bestuurders?

We zijn goed bezig, college en raad. Dat durf ik gerust te stellen. Niet alles gaat goed, maar er wordt geleerd. Verbonden bestuur betekent verbonden met mensen in de wijk en in de wereld. Weten wat er speelt. Zien wat nodig is. Begrijpen waar je moet zijn. Oog voor kansen. Weten waarvoor je op moet passen.

Verbonden besturen is niet dat je veel weet, prachtig vertelt, mooi schrijft enz. Verbonden besturen is daar zijn waar je nodig bent. Verbonden besturen ga je pas zien als je het door hebt.

Of dat lukt, blijkt uit je politieke rekening courant. Waar je goed doet, krijg je krediet en vertrouwen. Waar je de plank misslaat, raak je daar wat van kwijt. Zorg dat je niet in het rood komt. Wees verbonden dus.

Verbonden besturen is dat je snapt dat mensen anno 2016 niet behandeld hoeven te worden als onderdanen. Dat je ze niet hoeft te vertellen wat ze mogen. Dat je ze niet lastig valt met dingen waarvan ze verwachten dat je ze gewoon doet.

Verbonden besturen is besturen zoals je zelf bestuurd zou willen worden.

Verbonden besturen is zeggen wat je doet en doen wat je zegt. En rekening houden met wat dat teweeg brengt. Verbonden besturen is integer improviseren. En daarvan leren. Elke dag weer.

We wensen college, raad en Oosterhout toe dat we er ver mee komen. Oosterhout verdient het en is het intussen ook gewend zo.