Energietransitie Oosterhout 2030


In de raadsvergadering van 22 oktober 2019 lag ter besluitvorming de ambitienota 2030 en de routekaart 2019-2022.  In juni heeft de gemeenteraad daar eerder over gesproken en het standpunt van de VVD was dat we vooral een realistisch beleid moet voeren en niet te ver voor de troepen uit moeten lopen. Ook wij begrijpen de urgentie van het probleem maar de VVD wil niet dat we doorslaan en veel te snel rigoureuze beslissingen nemen. Liever zorgvuldig handelen dan te snel. Het moet ook haalbaar, betaalbaar en effectief zijn voor bedrijven en burgers. De Oosterhoutse VVD vindt het ook zeer belangrijk dat bedrijven goed kunnen blijven presteren en mensen een baan hebben. Zonder een vitale economie kunnen we ook geen grootschalige maatregelen betalen om natuur en milieu te beschermen. En mensen die geen werk hebben worden ook niet gelukkig van alleen mooie natuur.

Maar het is niet het een of het ander. De VVD wil óók dat kwetsbare natuur wordt hersteld en dat we met elkaar in een mooie en schone omgeving kunnen leven. Dat is goed voor de gezondheid en het welzijn van Nederland. Natuurherstel heeft dan ook zeker prioriteit bij de VVD. 

De fractie heeft er in juni op gehamerd dat het meeste winst op korte termijn is te halen met besparing van energie, isoleren dus en dat in samenwerking met Thuisvester en stichting One. Dat is dichtbij en daar is de grootse eerste winst te behalen. Het vol leggen van daken met zonnepanelen bij bedrijven en particulieren moet de komende jaren ook prioriteit krijgen. 

In het bestuursakkoord is opgenomen dat windenergie een tussenoplossing is op weg naar nieuwe manieren van duurzame energieopwekking. Qua locatie is een strook langs de A59 opgenomen, in het verlengde van de huidige windmolens en op ruime afstand van woongebieden. Verder is in het Bestuursakkoord opgenomen dat op andere locaties in Oosterhout geen mogelijkheden zijn voor traditionele grootschalige windmolens. 

 

Wat betreft de locatie voor de windturbines vinden wij de bundeling met de A59 en de bestaande windturbines nog de meest acceptabele. De keuze voor zonneweides erbij en dan ook zo grootschalig kunnen wij niet helemaal plaatsen. Daar was in juni ook niemand echt een voorstander van. Wellicht kan overwogen worden om een extra windmolen te plaatsen, of misschien die op Weststad te vervangen door nieuwere, zodat er minder of geen zonneweides gerealiseerd hoeven te worden. Wij geven het ter overweging mee aan het college.

 

We staan graag nog even stil staan bij de samenvatting van de opiniërende behandeling. Daarin is te lezen dat de VVD met windturbines aan de slag wil. Dat ligt iets genuanceerder. De VVD ziet windenergie als één van de tussenoplossingen en dan wel alleen op de locatie langs de A59 en niet grootschalig op andere locaties.


De VVD-fractie gaat akkoord met het voorstel van het college maar geven de volgende adviezen mee:

  • Zet vol in op energie besparing
  • Organiseer veel meer voorlichting en communicatie naar bedrijven en burgers (moet ik die kapotte CV ketel nog vervangen of niet?)
  • Maak de activiteiten van Thuisvester onderdeel van uw doelstellingen
  • Overweeg minder zonneweide en wellicht een extra windmolen, dan wel opwaardering van bestaande molens
  • Geef ook andere initiatieven langs de A59 een kans en focus niet alleen Eneco en Shell. Zeker ook als andere plannen kunnen zorgen voor lokaal eigendom en dus meer draagvlak heeft dat onze voorkeur.
  • Zorg dat de infra op orde is zodat die alle nieuwe ontwikkelingen aan kan.
  • Geen zonneweides in het buitengebied voordat zoveel mogelijk daken zijn vol gelegd met zonnepanelen. 
  • Belangrijker is om ons te focussen op 2030 dat is het eerste belangrijke meetpunt en dat is ook van toepassing voor de warmtevisie per wijk.
  • Voer een realistisch beleid en laat u niet opjagen. 

Tenslotte, neem je voorbeeldrol serieus. Verduurzaam je gemeentelijk vastgoed.