Voor ons geen positief advies richting het Commissariaat voor de Media voor de ORTS

© ORTS


De gemeenteraad boog zich in zijn laatste vergadering onder meer over de lokale omroep. Om te mogen uitzenden is een zendmachtiging nodig. Die wordt verleend door het Commissariaat voor de Media (CvdM) en geldt voor vijf jaar. Begin januari 2020 loopt de zendmachtiging van de ORTS af. Zij heeft als enige een aanvraag ingediend om haar werk als lokale omroep voort te kunnen zetten.

Om een beslissing over de aanvraag te kunnen nemen vraagt het commissariaat advies aan de gemeenteraad. De belangrijkste vraag is: is het programmabeleidbepalend orgaan (PBO) representatief voor Oosterhout? Het PBO, de naam zegt het al, bepaalt het beleid voor het programma-aanbod. 

Het college stelde de raad voor het CvdM positief te adviseren. Tegelijkertijd riep het college de ORTS op om voor het PBO vertegenwoordigers uit de kerkdorpen, van migranten, van educatie en onderwijs en kunst en cultuur op te nemen. De VVD is het erg met het college eens dat deze vertegenwoordigers zonder meer thuishoren in een PBO om representatief te kunnen zijn voor onze gemeente.

In de raadsvergadering viel te beluisteren dat de ORTS op de goede weg is maar dat de lat wel hoger mag. Om daar wat aan te doen heeft de raad maar één middel: ijveren voor een representatief programmabeleidbepalende orgaan. De raad heeft daarvoor maar één keer in de vijf jaar de gelegenheid.

Het CvdM vroeg de raad een duidelijk ja of nee. De VVD staat erg positief tegenover een lokale omroep maar kon met de beste wil van de wereld de CvdM geen jawoord geven. Kijk- en luistergegegevens van de ORTS ontbreken omdat het bijhouden te duur zou zijn. Er dreigt een financieel tekort voor dit jaar van 20.000 euro omdat reclame- en sponsorinkomsten ver achterblijven op de raming. Verslagen van het PBO over de keuze voor het programma-aanbod 2019 en 2020 werden niet verstrekt.

De VVD stemde dan ook tegen het voorstel. Groen Brabant en D66 maakten diezelfde keuze. Er gaat dus een positief advies van de raad naar het Commissariaat voor de Media. We wachten af of deze autoriteit het pleidooi van de gemeenteraad voldoende overtuigend vindt. Het voorstel van het college en de beschouwingen in de raad lieten eigenlijk alleen ruimte voor een nee, maar het werd een ja. Het commissariaat vroeg een duidelijk ja of nee. Een duidelijke ja werd het niet.