Klare taal graag


De VVD heeft in de raadsvergadering van 17 december jl. het college opgeroepen zich sterk te maken voor klare taal. Aanleiding was het actualiteitenoverzicht van de Regio West Brabant (RWB) van november. Daarin staan zinnen te lezen zoals:

1.         We willen als regio’s en provincie het Rijk zoveel mogelijk te verbinden aan concrete lopende projecten. 

 

2.       De kopgroep sterke steden analyseert de gewenste agenda van de aanpak Sterke Steden.

 

3.       De stand van zaken van het regiobod Groene Troefkaart Klimaatadaptatie en het bod van Landstad de Baronie /Breda B5 wordt gemonitord.

 

De VVD noemt dit vaagtaal. Goedlopende zinnen van bestaande woorden zonder enige betekenis. De VVD vraagt zich af of de verslaglegger zijn vak en zijn lezer serieus neemt. Als een verslag nietszeggend is, dan weten we niet of de activiteiten waarover het gaat wel betekenis hebben. 

Kort geleden werd bekend dat één op de vijf vijftienjarigen niet begrijpt wat hij leest. Het is belangrijk dat volwassenen het goede voorbeeld geven en daar aandacht voor hebben. Dat geldt dan zeker voor het gemeentebestuur. Klare taal dus. 

De VVD heeft het college daarom opgeroepen in de regio maar ook thuis zich sterk te maken voor klare taal. Weg met vaagtaal. De fractie zal erop letten dat dit ook gebeurt.