VVD stemt enthousiast in met plan voor het Galvanitas-terrein.

Het is een kwalitatief sterk plan: bouw 210 woningen dichtbij het centrum, behoud van de karakteristieke hallen en realisatie van diverse klimaatadaptieve voorzieningen op het terrein. De VVD hoopt dat er snel gebouwd kan worden!

Op het voormalige terrein van de stoeltjesfabriek zijn nu o.a. Moya, Bourgogne Kruis en de Houthallen gevestigd. Het plan voor deze binnenstedelijke locatie voorziet in de bouw van 210 woning, kantoren en leisure. De industriële gebouwen worden getransformeerd met behoud van hun karakteristieke uitstraling. Van de 210 appartementen worden er 20 sociale huur en ongeveer 150 middeldure huur. Aan beide vormen is een grote behoefte in Oosterhout. Na oplevering vormen de gebouwen en de buitenruimte samen een ensemble met krachtige uitstraling.

In het plan is er veel aandacht voor klimaatadaptieve voorzieningen, zoals vergroende parkeerplaatsen, een waterpartij die tevens een buffer is en sedumdaken. Dat hierbij bomen – op prive grond - gekapt moeten worden is onvermijdelijk bij binnenstedelijke ontwikkeling. En ook gewoon zonder vergunning toegestaan! Ook is de VVD positief over de inpassing van wonen, werken en vrije tijd op deze locatie. Zeker omdat de randvoorwaarden op het Galvanitasterrein uitdagend zijn. De VVD fractie heeft dan ook enthousiast ingestemd met de herziening van het bestemmingsplan Oosterhout-Zuid.

Juiste samenstelling woningen

Waarom wordt hier niet conform het Oosterhoutse streven 30% sociale huurwoningen gerealiseerd? Was een vraag van de oppositie. Voor de VVD was het antwoord heel duidelijk: de 30% is een streven. Er zijn projecten waarbij je meer dan die 30% realiseert en andere projecten waarbinnen dit gezien de randvoorwaarden (behoefte op die plek, realisatiekosten of bijvoorbeeld ongewenst voor de wijkopbouw) niet mogelijk of wenselijk is. Op het Galvanitas-terrein zitten veel randvoorwaarden waar de projectontwikkelaar mee te maken had: geluidsnormen vlakbij de KappaVandra fabriek, de eisen aan de bodem onder de hallen, klimaatadaptatie, behoud van de hallen en toch een duurzaam plan opleveren. Binnen die randvoorwaarden is alleen sociale huurwoningen realiseren financieel niet haalbaar en onrealistisch. En niet te vergeten: in het plan Bunthoef (bijna tegenover Galvanitas) worden maximaal 75 sociale huurwoningen toegevoegd aan de voorraad (zoals dat heet). Dit is 100% i.p.v. 30%. Kortom: beide projecten samen overstijgen het streven van 30% huurwoningen ruim.

Groenstructuur behouden

Op eerdere moment heeft Mathijs al informeel gevraagd naar de plannen met de groene structuur buiten het terrein van het politiebureau en Galvanitas. Deze strook is eigendom van de gemeente en loopt parellel aan (het talud van) de Burgemeester Holtroplaan. Volgens de VVD - en een groot deel van de raad sluit zich daarbij aan - is een fiets- of voetpad op deze plek onnodig ter ontsluiting van het Galvanitasterrein. Daarnaast helpt deze strook in de klimaatadaptie opgave die de gemeente heeft. Het is tevens een natuurlijke verbinding tussen het kanaal en Oosterheide met een vossenburcht. En straks een mooie groene omgeving waar de nieuwe bewoners op uitkijken. Door deze groene structuur met rust te laten, dragen we concreet bij aan een rustpunt voor de natuur in de stad. Samen met D66 hebben we een motie opgesteld met de strekking: behoud groen structuur zonder fiets- en voetpad, onderzoek naar goed alternatief voor het fiets- en voetpad, met uiterlijk 1 maart 2023 terugkoppeling. De motie van VVD/D66 werd door een brede meerderheid uiteindelijk mee ingediend en gesteund en door de verantwoordelijk wethouder.

Kortom

De VVD heeft de bestemmingsplanwijziging gesteund en hoopt van harte dat het harde werken snel resulteert in de eerste spade de grond in!