VVD gaat akkoord met start zoektocht naar een locatie voor nieuwbouw Hanze College

Op 28 februari heeft de gemeenteraad van Oosterhout gesproken over twee scenario’s voor het Hanze College: verbouwen van het huidige pand aan de Bouwlingstraat of op zoek gaan naar een andere locatie voor nieuwbouw. De VVD heeft ingestemd met het voorstel van om op zoek te gaan naar een andere locatie voor nieuwbouw van het Hanze College. Een belangrijke stap.

Dat er wat gedaan moet worden met het Hanze College, dat is zonneklaar. Tijdens een werkbezoek aan de school hebben we met eigen ogen gezien dat het gebouw ‘op’ is. Het voldoet ook qua duurzaamheid op geen enkele wijze meer aan de eisen van deze tijd. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hierin komt goed onderbouwd naar voren dat het verstandigste besluit is om in te zetten op vervangende nieuwbouw op een nader te bepalen locatie. De VVD onderschrijft deze conclusie.

Wel hebben we bij de wethouder aandacht gevraagd voor de financiën. De totale kosten worden nu ingeschat op 24,6 miljoen euro. Dit is inclusief afschrijving van de boekwaarde van 2,6 miljoen euro en de nieuwe gymzalen van 3,3 miljoen euro. Er is echter slechts 16,65 miljoen euro opgenomen in de programmabegroting. Dit betekent dat er nu al minimaal 8 miljoen euro extra gevonden moet worden! En dan zijn onzekerheden, zoals bijvoorbeeld de prijsontwikkelingen van bouwmaterialen, nog maar beperkt meegenomen. De rekening kan alleen nog maar hoger worden.

Financieel ligt er dus nog wel een uitdaging, maar voor ons blijven de inhoudelijke afspraken die we hebben gemaakt over de (ver)bouw van andere schoolgebouwen in Oosterhout staan. Onderwijs is voor de VVD te belangrijk en is de noodzaak van de aanpak van schoolgebouwen is te groot. Het kan niet zo zijn dat andere scholen straks automatisch moeten wachten wanneer het Hanze College duurder uitvalt dan gepland.

We hebben de wethouder ook een aantal suggesties meegeven. De VVD denkt namelijk graag in oplossingen.

Op de eerste plaats hebben we gevraagd om ‘rekenen en tekenen’ hand in hand te laten gaan bij dit project. Neem alle kosten mee, zoals ontsluiting, inrichting schoolplein etc. Breng ook alle opbrengsten in beeld, zoals de opbrengsten bij de herontwikkeling van de locatie Bouwlingstraat.

Op de tweede plaats hebben we gevraagd het regionale bedrijfsleven bij de plannen te betrekken. Onderzoek wat zij kunnen bijdragen. Bedrijven schreeuwen om technisch personeel, een goede VMBO zoals als het Hanze College draagt bij aan het terugdringen van het tekort. Wij denken dan niet zozeer aan een bijdrage aan de kosten van het gebouw, maar mogelijk wel aan de inrichting en het bij de tijd houden van het schitterende ‘Techlab’ van het Hanze College.

Tot slot hebben wij erop aangedrongen dat zowel de wethouder als het schoolbestuur ervoor gaan waken dat het dat de komende periode wordt opgesteld, zeker geen Programma van Wensen wordt. Blijf realistisch!

Kortom: de VVD-fractie is voorstander van nieuwbouw van het Hanze College op een goede locatie. Laten we doen wat nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met ons raadslid Harm Mertens via h.mertens@oosterhout.nl