Een nieuw ‘buurthuis’ voor Oosterhout

“Gemeentehuis? Het lijkt wel een nieuw buurthuis” Dit is niet de mening van de VVD, maar een reactie van een Oosterhouter toen deze de plannen voor het nieuwe gemeentehuis onder ogen kreeg. Deze stadsgenoot had een meer prestigieus ontwerp voor ogen. Op 31 mei heeft de gemeenteraad de plannen besproken, de VVD is een stuk positiever!

Oosterhout heeft eind 2020 lef getoond en Arendshof II gekocht om er het nieuwe gemeentehuis te bouwen. We wisten dat we niet voor de makkelijkste optie gingen. Een herontwikkeling van deze omvang in het hart van onze stad is gewoon moeilijk. Dat merken we nu bij het uitwerken van het plan. Het vraagt creativiteit en meedenken van alle betrokken. De VVD is bereid dat te doen, omdat het plan een belangrijke bijdrage levert aan de opgaven die we in het centrum hebben. Het vermindert de leegstand, het zorgt voor meer groen en levendigheid in het centrum.

Er is volgens ons ook simpelweg geen weg meer terug: Arendshof II is gekocht, het weer vol proberen te krijgen met winkels is een illusie en het afbreken en alleen maar woningen realiseren lijkt ons niet bijdragen aan een levendig centrum. Daarbij komt dat we dan aan de slag moeten op een andere locatie of met het huidige gemeentehuis. Ook daar lopen we tegen een aantal van dezelfde problemen aan die nu ook spelen, zoals de stijgende bouwkosten.

Kijkend naar het gepresenteerde ontwerp dan snapt de VVD de gemaakte keuzes. Voor ons als VVD is het belangrijk dat er een realistisch en toekomstbestendig gebouw komt. We bouwen een stadhuis voor minstens 40 jaar. Als we in Oosterhout een nieuw gemeentehuis bouwen, dan moeten we het ook goed doen! We hebben het college daarom een aantal punten meegeven:

Kijk nog eens naar de mogelijkheden om meer verbinding te leggen met de stad. Bezoekers van het gemeentehuis moeten zich welkom voelen en er moet ruimte zijn voor ontmoetingen.


Begin snel met het maken met inventarisatie van de kunstwerken in- en aan het huidige gemeentehuis en onderzoek of deze herplaatst kunnen worden in of aan het nieuwe gemeentehuis. Dat deze ‘kunst van hoge kwaliteit’ moet volgens ons behouden blijven voor Oosterhout. Een concreet voorbeeld is het werk van Niel Steenbergen in de gevel van het huidige gemeentehuis.


Maak vaart met de planontwikkeling voor Slotjesveld. De VVD wil niet het ene leegstaande gebouw (Arendshof II) inruilen voor het andere leegstaande gebouw (het huidige gemeentehuis).Ook is er een grote behoefte aan woningen, onder andere de plek waar nu het gemeentehuis staat is geschikt voor woningbouw.


Blijf kritisch op de financiën. Het is niet verstandig en nodig altijd voor het goedkoopste van het goedkoopste te gaan. Maar we hoeven zeker ook niet het duurste gemeentehuis van Nederland te bouwen. De VVD heeft het college gevraagd te blijven zoeken naar de balans. Wij vertrouwen er op dat goed onderzoek is gedaan voor het gepresenteerde plan en dat de geraamde kosten realistisch zijn. Dit mag van de VVD geen project worden waarbij ieder jaar het college komt met een vraag om extra geld.

De uitspraak over het buurthuis heeft ons ook aan het denken gezet. De kern van een buurthuis is dat het een plek is voor buurtbewoners. Een buurthuis staat in verbinding met de wijk. Als ons nieuwe gemeentehuis ook een plek wordt die bijdraagt aan een goede verbinding tussen de gemeente en haar inwoners, dan is de vergelijking tussen het nieuwe gemeentehuis en een buurthuis eigenlijk een compliment….