VVD voor aanpassing regels gehandicaptenparkeerplaatsen

Het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken neemt in Oosterhout de laatste jaren toe. Dit leidt tot weerstand van ondernemers in de binnenstad en bewoners in de wijken omdat dit ten koste gaat van openbare parkeerplaatsen.

Op verzoek van onder andere de VVD is daarom de afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd naar gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken Oosterhout. Hierin is gekeken naar het aantal plaatsen, de spreiding van de plaatsen en de mogelijkheden om hierop te sturen. De VVD heeft het onderzoek met interesse gelezen en vindt het goed dat er nu zo gronding gekeken is naar de problemen en de mogelijke oplossingen. Ook is de VVD blij dat er uitvoerig met externe belanghebbende is gesproken en dat zij goed meegedacht hebben.

De VVD deelt de conclusies die getrokken worden en ondersteunt de concrete maatregelen die het college voorstelt.

  1. Het toevoegen van de minimale parkeerdruk als eis bij een vergunningsaanvraag. Is er genoeg parkeerruimte, dan is het niet nodig een gehandicaptenparkeerplaats op kentekenen aan te leggen;
  2. Het doorberekenen van de materiaalkosten bij aanleg. Aanleg is niet gratis, het is logisch om de rekening neer te leggen bij de gebruiker van de parkeerplaats. Kan deze de kosten niet betalen, dan kan hij/zij beroep doen op bijzondere bijstand;
  3. Het vervallen van de vrijstelling van parkeerbelasting. Betalen voor parkeren kan tegenwoordig in Oosterhout middels een app op de mobiele telefoon. Het argument dat het voor gehandicapten lastig kan zijn om de parkeerautomaat te bereiken, is daarmee komen te vervallen.

De VVD is van mening dat de maatregelen passend zijn en een bijdrage leveren aan het oplossen van het probleem. Ondanks ons vertrouwen in de maatregelen, hebben we wel aan wethouder Piena gevraagd of hij na een jaar de maatregelen wil evalueren, in samenspraak met de externe belanghebbenden die nu ook betrokken zijn geweest bij het onderzoek.