Aan de slag met de Hoogstraat!

Al jaren wordt er gesproken over de herinrichting van de Hoogstraat. Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad een visie vastgesteld, hierna is gewerkt aan een definitief ontwerp. Nu het ontwerp gereed is, heeft het college in januari aan de gemeenteraad gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering.

De VVD is voorstander van herinrichting van de Hoogstraat. Er wordt al lang over gesprokken, het project draagt bij aan de verkeersveiligheid en sluit aan bij wensen van bewoners. Kortom: het is goed om nu over tot gaan tot uitvoering!

Maar schiet het al een beetje op met de N629?

De Hoogstraat sluit aan op de N629, daarom heeft de VVD van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wethouder te vragen naar de voortgang van de aanleg van de nieuwe provinciale weg. Uiteindelijk is de realisatie van de N629 ook de beste manier om te zorgen voor minder verkeer door de Hoogstraat. Wethouder Piena kon geen concrete toezegging doen, wel gaf hij aan dat de gesprekken met de provincie en de gemeente Dongen goed gaan. Bij de provincie staat de N629 nog steeds hoog op de agenda en als het meezit volgt medio 2024 een definitief besluit over de realisatie. Dat zou goed nieuws zijn voor de mensen die wonen aan de Hoogstraat en het Oosterhoutse bedrijfsleven.

Maar waarom opeens nieuwe regels voor vrachtwagens en landbouwverkeer?

We waren, net als andere fracties, benieuwd naar het standpunt van de wethouder als het gaat om zwaar- en landbouwverkeer door de Hoogstraat. Bij de presentatie van het concept-ontwerp werd aangegeven dat vrachtwagen en landbouwverkeer prima door de Hoogstraat konden blijven rijden. Nu bleek het opeens volgens het college geen goed idee. Of er ook serieus is gekeken naar mogelijkheden, zoals een verbod voor te brede voortuigen of voor voertuigen van een bepaald gewicht, werd ons niet duidelijk. Mede daarom hebben we ingestemd met de motie om de huidige situatie te handhaven: landbouwverkeer en bestemmingsverkeer van vrachtwagen blijven ook na de herinrichting van de Hoogstraat toegestaan.

Kan verkeersveiligheid ook morgen al verbeterd worden? Ja!

Tot slot heeft de wethouder op aandringen van de VVD toegezegd nog eens te kijken naar de kruising Hoogstraat – Heikantsestraat. Fietsers komen daar van de brug naar beneden gesjeesd. Wij denken dat het veiliger is ze voorrang te geven op de auto’s die komen vanuit de Heikantsestraat. Ook is toegezegd dat onderhoud en snoeiwerkzaamheden nu uit te voeren, om zo met kleine maatregelen op korte termijn al een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid.

Heeft u vragen naar aanleiding van het artikel, neem contact op met ons raadslid Harm Mertens h.mertens@oosthout.vvd.nl