De RWB, wat moeten we er mee?

Eind februari hebben we in de gemeenteraad gesproken over Strategische Agenda van de Regio West-Brabant (RWB), een samenwerking van 16 gemeenten in West-Brabant.

Regionale samenwerking is niet het favoriete gespreksonderwerp van de meeste raadsvergadering, de VVD voert hier wel altijd het woord over. Samenwerking met onze buurgemeenten is voor ons van cruciaal belang om de Oosterhoutse opgaven op het gebied van wonen, werken en de energietransitie te realiseren. We kunnen dit als Oosterhout niet alleen.

De RWB richt zich met name op het versterken van het vestigingsklimaat voor bedrijven. Niet alleen om nieuwe bedrijven naar de regio te trekken maar ook om bestaande bedrijven hier te houden en kansen te geven om zich verder te ontwikkelen of de omslag te maken naar de nieuwe economie. Dat de RWB daarin niet onverdienstelijk is blijkt wel uit het feit dat we onlangs dankzij de samenwerking in de RWB een mooi succes geboekt met de Regiodeal, toch 15 miljoen euro voor de versterking van onze regio als zogenaamde ‘Plantaardige regio’.

De nieuwe agenda kent een heldere focus om de onderwerpen Plantaardig, Circulair en Innovatie. Duidelijk een keuze ook veel kansen biedt voor Oosterhoutse bedrijven in de ‘food sector’. Voorbeelden zijn Rodenburg, Döhler, Ladessa en Dalco. Ook de ontwikkeling van de Side Stream Innovation Valley, een nieuwe campus rondom het hergebruik van plantaardige reststromen, in Oosterhout past naadloos in het nieuwe profiel van de RWB. Toch hebben we het college ook een paar aandachtspunten voor de toekomst meegegeven.

  • Gemeenten in West-Brabant willen een dat de RWB stopt met aantal activiteiten om meer te focussen. Gemeenten willen deze overgedragen aan samenwerkingsverbanden in de Baronie en de Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT). De VVD heeft gevraagd wanneer de gemeenteraad daar meer duidelijkheid over krijgt. Gemeenten zijn nu heel kritisch richting de RWB over bijvoorbeeld de inzet op de afstemming van bedrijventerreinen, maar de VVD heeft de indruk dat het probleem niet bij de RWB zit maar bij de SRBT en Baronie die nog onvoldoende in de steigers staan. Zijn we niet te hard aan het afbreken? Gooien we geen oude schoenen weg voordat we nieuwe hebben? Burgemeester Buijs heeft aangegeven dit signaal mee te nemen naar de overlegtafels in de regio.
  • Als het gaat om de RWB en REWIN, onze regionale ontwikkelingsmaatschappij, dan wordt deze relatie steeds intensiever. De VVD vindt het daarom beter wanneer deze samenwerkingsverbanden organisatorisch intensiever samen gaan werken. Moeten we twee organisaties in de lucht houden met een eigen backoffice, directie en kantoorgebouw? Dit is namelijk nu wel de bedoeling.
    De VVD heeft dit ook gevraagd omdat in de documenten een duidelijke winstwaarschuwing staat: de optelsom van de kosten voor de nieuwe Strategische Agenda RWB én de taken die straks bij Baronie en SRBT komen te liggen valt hoger uit dan het huidige budget. Kortom, er komt een vraag voor extra financiering aan. Burgemeester Buijs heeft toegezegd dat dit klopt, maar dat hij zich er hard voor gaat maken dat de extra kosten beperkt blijven.

Vragen over regionale samenwerking en/of de RWB: neem contact op met ons raadslid Harm Mertens: h.mertens@oosterhout.vvd.nl