Samenwerken prima, maar niet tegen elke prijs…

Veiligheid, gezondheid, milieu: op al deze onderwerpen werkt onze gemeente samen. Oosterhout doet dit omdat de gemeente het simpelweg niet meer alleen kan of het efficiënter is om het in de regio samen op te pakken. Denk aan vaccinatiecampagnes, specialistische milieucontroles en rampenbestrijding. ‘Ieder voor zich’ is in gemeenteland niet de beste strategie.

In de gemeenteraad hebben we van de week gesproken over de Midzuid. Dit is een organisatie waarin Oosterhout, Altena, Drimmelen en Geertruidenberg samenwerken, bedoeld om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te steunen en helpen. Tevens over een aantal basisvoorwaarde voor andere samenwerkingen, basisvoorwaarden die alle gemeenteraden bespreken.

Speerpunt voor de VVD: de financiën! Volgend jaar gaan alle samenwerkingen samen veel meer kosten, ongeveer een miljoen per jaar extra. Dit terwijl de gemeente Oosterhout zelf afstevent op een tekort van 12 miljoen. Volgens de VVD een onbestaanbare situatie. Daarom hebben we het college gevraagd om richting MidZuid maar ook naar alle andere partijen een stevig signaal te geven dat dit zo niet kan. Ook onderzoeken we wat we als gemeenteraad hieraan de komende tijd kunnen doen.

Want gezonde gemeentefinanciën blijft voor de VVD een speerpunt!

Vragen/opmerkingen: neem contact op Harm Mertens, Raadslid VVD Oosterhout en o.a. woordvoerder gemeentelijke samenwerkingen.