De schouders eronder!

Afgelopen weken heeft in het teken gestaan van ombuigingen die nodig zijn doordat gemeentes minder geld gaan krijgen van het rijk. In Oosterhout gaat het om 15 miljoen en volgens de VVD gaat dat waarschijnlijk oplopen naar zeker 18 miljoen. Dit is 10% van de huidige begroting! College heeft met de ambtelijke organisatie onder tijdsdruk deze ombuigingsvoorstellen laten landen in de perspectiefnota. Goed dat onze wethouder Dees Melsen vroegtijdig hiermee aan de slag is gegaan! De mouwen zijn opgestroopt. Lastig is alleen dat er ook nog grote investeringen gedaan moeten worden. Ook is voor de VVD onvoldoende rekening gehouden met nog grotere bezuinigingen.

Daarom heeft de fractie een amendement Algemeen kader begroting 2025 gemaakt dat ruim gesteund is door de andere partijen om nog voor de begroting 2025:

  • geïnformeerd te worden over globale doorrekeningen nieuwe stadhuis, het Hanze college, en Integrale Huisvestings Plan onderwijs.
  • gevraagd om een inventarisatie van taken die gemeente zou kunnen schrappen en de financiële consequenties, zodat er meer bezuinigd kan worden op ambtelijke inzet dan nu het geval is.
  • gevraagd om een korte nota over wat er nodig is om gemeenteraad en het college minder externe onderzoeken te laten doen, zodat er veel geld bespaard wordt!

Kortom: de VVD heeft opgeroepen nu bezuinigingen te zoeken, zodat die straks ook makkelijk gerealiseerd kunnen worden en om meer inzicht, zodat de begroting nog bijgestuurd kan worden. Nu zomaar de inkomsten fors verhogen, is uitstel van moeilijke keuzes die nodig zijn om financieel gezond te blijven, te kunnen investeren in onderwijsgebouwen en stadhuis en gefocused te blijven op bouwen van meer huizen.

  • door initiatief van de VVD worden toch de laatste 2 veiligheidscamera’s geplaatst op de Keiweg en Leijsenhoek,
  • blijft parkeerverwijssysteem, hondenuitlaatplaatsen en potje kansengelijkheid in tact,
  • worden toch de 30km zones in Den Hout en Zeislaan aangelegd,
  • gaat de gemeente nu echt aan de slag met in 3 jaar alle schoolpleinen klimaatadaptief, groen en beweegvriendelijk inrichten.

Ook wordt de maximale koopsom voor de starterslening gelijk getrokken met ‘concurrerende’ gemeentes Drimmelen en Dongen. En het college gaat aan de slag om de standaard indexering gemeenschappelijke regelingen te schrappen, gezien de grote financiële uitdagingen van de gemeentes.

Ook heeft de Oosterhoutse VVD, helaas tevergeefs, gevraagd om de OZB verhoging voor bedrijven te matigen en extra inzet op ondersteunen ondernemers bij bijvoorbeeld waterstof en energie hubs.

Samen met andere partijen hebben we de bibliotheek en De Bussel vrijgesteld van subsidie korting, en is ons voorstel om met allerlei partijen wel te gaan werken aan Synergie aangenomen.

Graag delen we de bijdrage van fractie voorzitter Mathijs Raaijmakers, waarin we ons perspectief op Oosterhout nog eens uiteengezet hebben!

Kortom: De Oosterhoutse VVD blijft staan voor solide en flexibele financiën, komt  op voor kansengelijkheid en toekomstbestendige banen in onze stad en kerkdorpen en hoopt te realiseren dat de gemeente bruisend, ondernemend en duurzaam is!

Oosterhout is goed, wordt beter!