Jan Peters legt functie als wethouder neer

Jan Peters heeft vandaag, dinsdag 3 november, in het college aangekondigd dat hij zijn functie als wethouder gaat neerleggen.

Zoals bekend, werd Jan Peters op 16 september getroffen door een hartstilstand. Deze gebeurtenis heeft een forse impact gehad op hem en zijn gezin. Na behandeling in het ziekenhuis heeft hij thuis enkele weken gewerkt aan zijn herstel. Daarbij heeft de vraag zich aangediend wanneer en hoe hij zijn werk als wethouder zou kunnen hervatten. Om verschillende redenen heeft Jan ervoor gekozen zijn functie per begin december 2015 neer te leggen. 

Geschrokken

Jan Peters zelf daarover: "Ik ben ontzettend geschrokken van wat me is overkomen. Ondanks vele onderzoeken is niet goed duidelijk wat de oorzaak is geweest. Wel is duidelijk dat ik heel veel geluk heb gehad en dat ik het echt rustiger aan moet gaan doen. De vele ontwikkelingen binnen gemeentelijk Nederland en dus ook in Oosterhout vragen om bestuurders die volledig beschikbaar zijn. Ik ben intussen 64, grootvader van vijf kleinkinderen en kan terug naar mijn oude werkgever. Dit alles maakt dat ik dit moment aangrijp om mijn functie neer te leggen. Met gemengde gevoelens, dat kan ik iedereen verzekeren. De vele hartelijke reacties die ik heb gekregen op het nieuws dat ik in het ziekenhuis verzeild was geraakt, hebben deze keuze er niet gemakkelijker op gemaakt.

Teleurstelling

Elise Krause Emans, voorzitter van de afdeling, betreurt het besluit van Jan om terug te treden, maar heeft er veel begrip voor. "Het bestuur en de fractie waren natuurlijk totaal verrast dat nota bene de sportieve Jan Peters werd overvallen door gezondheidsproblemen. We zijn er de afgelopen maand dan ook van uitgegaan dat Jan terug zou keren in het college. Dat hij zijn functie als wethouder neerlegt, is een teleurstelling voor ons allen. Jan is een zeer gedreven bestuurder, met een breed bestuurlijk inzicht, die enorm hard werkte voor Oosterhout. Het bestuur en de fractie hebben alle begrip voor deze stap. Zoals we gewend zijn van hem, zal Jan zich met volle overtuiging in blijven zetten voor de afdeling.

Opvolging

Het vertrek van Jan Peters uit het Oosterhoutse college van burgemeester en wethouders betekent dat er een eind komt aan zijn tijdelijke vervanging door de zittende collegeleden. Hij krijgt nu een opvolger tot de verkiezingen van 2018. Het is nog niet bekend wie dat gaat worden. Het voordragen van een opvolger is in eerste instantie een zaak van de fractie van de VVD, die afgelopen zondagavond door Jan Peters op de hoogte is gesteld. De VVD-fractie neemt de tijd om tot een gedegen keuze te komen. De leden van de gemeenteraad stemmen nadien over de voordracht van de VVD fractie en vervolgens is het aan de gemeenteraad om de kandidaat te benoemen tot wethouder.