Een fijne gemeente om in te wonen

Voor de VVD is ‘wonen’ één van de belangrijkste onderwerpen de komende vier jaar. We doen er alles aan om het woningtekort aan te pakken. Om een aantrekkelijke stad te blijven, wil de VVD blijven bouwen, nieuwe inwoners aan Oosterhout binden en zorgen voor voldoende banen en bedrijven. De VVD vindt het voor de vitaliteit van de stad en kerkdorpen van groot belang dat we jongeren aantrekken en behouden.

  • De VVD wil de komende 10 jaar minimaal 3.000 woningen bouwen. We leggen de nadruk op goedkope en middeldure koop en huurwoningen. Met name rijwoningen voorzien in een behoefte, zijn snel te bouwen en betaalbaar.
  • Naast zoveel mogelijk bouwen in de stad, kiest de VVD voor uitbreiding. Wij willen aan de oostzijde van de A27 woningen bouwen voor starters en jonge gezinnen. Bij de gewenste verbreding van de A27 kan de snelweg overkapt worden, zodat de nieuwbouwwijk verbonden wordt met de rest van Oosterhout.
  • Wonen aan het water is aantrekkelijk. Met de ontwikkeling van Slotjes, Galvanitas, en de Zwaaikom komen er volop nieuwe appartementen aan het water. Om de schaarse ruimte in de stad zo efficiënt mogelijk te benutten, moeten we ook in de hoogte durven te denken. Bij te realiseren inbreidingsplannen en hoogbouw dient de ontwikkelaar te zorgen voor noodzakelijke vergroening met o.a. bloeiende planten van de omgeving en voldoende bomen.
  • Door minder tijdrovende procedures kunnen er sneller woningen gebouwd worden. De VVD kiest voor nieuwe bouwmethodes, voor creatieve woonvormen zoals tiny houses voor starters en kangoeroewoningen voor ouderen.
  • Het gebruik maken van bestaande woonruimtes willen we optimaliseren. Woningsplitsing is hiervan een voorbeeld en willen we daarom eenvoudiger maken.
  • De VVD wil meer werk maken van de aanpak van leegstand. Dit kan door het mengen van functies zoals wonen, werken, detailhandel en horeca. De ontwikkeling van de Galvanitasfabriek is een goed voorbeeld daarvan.
  • Voor starters is een starterslening beschikbaar, zodat er meer mogelijkheden zijn om een huis te kopen. Om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen voor de neus van starters opgekocht worden, is de zelfbewoningplicht voor vijf jaar ingevoerd. Voor bestaande goedkope en middeldure woningen wordt opkoopbescherming ingevoerd.
  • Oosterhout kent vele wijken en buurten met een eigen karakter. De VVD wil dat samen met inwoners nagedacht wordt over ontwikkelingen in de buurt. Hierdoor houden we rekening met wat er in de buurt leeft.
  • De VVD vindt het belangrijk dat er samen met Den Hout een dorpsvisie komt waarbij ontwikkelingen het beschermd dorpsgezicht niet mogen aantasten. Te denken valt aan de verplaatsing van voetbalclub Irene ’58 en woningbouw op en rondom het huidige veld.
  • In Oosteind zijn er door de inwoners plannen gemaakt voor het dorpshart. Zeker als er woningen gebouwd worden in en rond het dorp, zijn er mogelijkheden om de voorzieningen daar te behouden en te versterken.
  • De VVD is voorstander om de Rijksweg (N282) ten zuiden van Dorst te leggen. Dit zorgt voor meer woningen en voor meer leefbaarheid in het dorp.