Ook in Oosterhout moeten flinke stappen gezet worden om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Door dit op een slimme manier te doen, blijft het prettig om hier te wonen en geven we een beter Oosterhout aan onze kinderen en kleinkinderen door.
- Met het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om energie duurzaam op te wekken. Grootschalige energieopwekking via kernenergie of windparken op zee hebben onze voorkeur. De VVD staart zich niet blind op bestaande technieken, maar wil ook ruimte bieden aan innovatie.
- Ook lokaal moeten we een bijdrage leveren, zoals met zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. De VVD vindt dat met de zonneweide en twee nieuwe windmolens in de Oranjepolder we regionale afspraken nakomen. We zijn geen voorstander van extra windmolens of grootschalige zonneweides.
- Om een flinke stap te maken met het isoleren van woningen en bedrijven, is de VVD voorstander van een isolatiefonds en uitbreiding van de duurzaamheidslening. Stroom en warmte die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Maatschappelijke partners, zoals ONE, kunnen inwoners en ondernemers van goed energieadvies voorzien.
- Wanneer een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, wil de VVD dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen, zoals slimme energienetwerken waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk willen we behouden om in de toekomst te gebruiken, als waterstof of groen gas beschikbaar komt.
- Grote duurzaamheidsopgaven van de gemeente vragen om oplossingen dichtbij de inwoner. De gemeente moet het dus klein en behapbaar maken. Hoe maak je je huis duurzaam? Inwoners moeten op dat soort vragen eenvoudig een antwoord krijgen.
- De VVD wil dat er meer openbare laadpalen komen voor elektrische auto’s, scooters en fietsen. Iemand die zelf zijn auto voor de deur elektrisch wil laden, kan een gratis kabelgoot aanvragen.