Met liefdevolle zorg, dicht bij huis

Veel mensen hebben vroeg of laat zorg nodig. Daarom willen we liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan en die zo dicht mogelijk bij huis wordt georganiseerd, zodat het weinig inbreuk maakt op het dagelijks leven en je in je eigen buurt oud kunt worden.

  • Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Inwoners kunnen deze zoveel mogelijk zelf regelen, zodat het past bij hun wensen. Dat is goed mogelijk met een integraal persoonsgebonden budget (i-pgb).
  • Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom kijken we kritisch of de hulp die we geven passend en/of nodig is. De VVD wil dat wanneer deze nodig is, het snel beschikbaar en van goede kwaliteit moet zijn. Met zorgorganisaties wordt afgesproken hoe snel zorg beschikbaar moet zijn en hoelang deze hulp mag duren. Als thuis wonen niet langer gaat, vindt de VVD dat er binnen 3 weken opvang beschikbaar moet zijn. Thuiszorg wordt binnen 1 week geregeld.
  • Onze samenleving kan niet meer zonder mantelzorgers. De VVD wil dat zij ontzorgd worden door een centrale plek te organiseren waar zij terecht kunnen met vragen of ondersteuning kunnen krijgen. De VVD waardeert de mantelzorgers door ze in het zonnetje te zetten. Zij krijgen voortaan de keuze uit een aanbod van bijvoorbeeld een dinerbon, bloemenbon of een kerstpakket verzorgd door Oosterhoutse ondernemers.
  • Inwoners die het nodig hebben, krijgen laagdrempelige ondersteuning zoveel mogelijk in hun eigen wijk. Huisartsenpraktijken, activiteitencentra en het sociaal team spelen hierin een cruciale rol. Ook buren, familie, en vrienden kunnen soms met een minimale inspanning voor veel rust en ondersteuning zorgen.
  • Welzijnswerk zetten we doelgericht en niet betuttelend in, vooral in de buurten waar de meeste vraag hiervoor is. De meeste Oosterhouters zijn prima in staat om zelf keuzes te maken. Daar is niks mis mee!
  • Floralia of de inloophuizen de Pastorie en de Vinder zijn waardevolle voorzieningen. Op een laagdrempelige manier kunnen inwoners er terecht. De VVD is voorstander van het verder ontwikkelen van het aanbod.