Waar je fijn kunt opgroeien

De VVD wil dat kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat, is hulp zo dicht mogelijk bij huis beschikbaar. zodat onze jeugd zo normaal mogelijk opgroeit.

  • Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben de hoogste prioriteit. Waar signalen zijn van kindermishandeling, moet in Oosterhout dit herkend worden door hulpinstanties. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn.
  • Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien. Opgroeien gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten. De VVD verwacht van ouders verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Wanneer hulp wel nodig is, focussen we ons op normaliseren. We plakken niet onnodig stickers en maken het niet zwaarder dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen, dit de rest van hun leven als last meedragen.
  • Preventie is erg belangrijk om zwaardere hulp te voorkomen. Problemen bij kinderen en in gezinnen worden daarom zo vroeg mogelijk gesignaleerd. Huisartsen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. De VVD vindt de aanwezigheid van voldoende jeugdprofessionals bij de huisarts van meerwaarde. Zij zijn bekend met regionale zorgorganisaties en de behoeften van ouders en het kind. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar te zware hulp.
  • De problemen van de kinderen hebben vaak te maken met schuldenproblematiek of gezondheidsproblemen van de ouders. Door niet alleen naar het kind te kijken maar naar het gehele gezin kunnen de kinderen beter en effectiever geholpen worden. Daarom wil de VVD dat ieder gezin één hulpverlener als aanspreekpunt krijgt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden.
  • De VVD wil de wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken. Als kinderen extra hulp nodig hebben moet dat mogelijk zijn zonder dat zij maandenlang moeten wachten. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoogspecialistische jeugdzorg.
  • Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid extra benadrukt. Door met scholen en sportverenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, kunnen veel problemen worden voorkomen.