Zorgen over geld dat rond gaat...

In een van de vorige weekbladen stond een doorwrocht stuk onderzoeksjournalistiek van correspondent HvdP. Het ging over de financiën van de gemeente. Veel meer onderzoek dan het versturen van twee mailtjes naar de verkeerde mensen zat daar overigens niet aan vast. Zijn zoektocht naar antwoorden was niet meer dan een ongeïnteresseerde blik in het magazijn met de reeds te verwachten uitkomst 'nee mevrouw, die maat hebben we niet meer'. 

Zorgelijker is de inhoud van zijn verhaal. Toegegeven: een mooi stukje proza waar de gemiddelde soapie graag een rol in zou willen spelen. Fictie met hier en daar een ondersteunend feitje. Vermakelijk leesvoer. Niet geschikt echter als objectieve journalistieke productie waaruit burgers hun informatie kunnen halen. 

Om de burger toch wat inzicht te geven in de werkelijke situatie (hoewel minder vermakelijk) het volgende: de gemeente Oosterhout heeft de afgelopen jaren 3,6 miljoen euro bij elkaar gespaard om mogelijke tegenvallers in de nieuwe sociale/zorg taken mee op te kunnen vangen. We wisten immers niet of het geld vanuit Den Haag voldoende zou zijn. Nu blijkt dat gelukkig in het eerste jaar wel het geval en hebben we 5,2 miljoen over. Dan kun je twee dingen doen:


1) Die spaarpot helemaal leegmaken en opnieuw vullen met 5,2 miljoen overschot uit het sociaal domein.


2) Of deze spaarpot, waar al 3,6 miljoen in zit, aanvullen met 1,7 miljoen tot een totaal van 5,3 miljoen.


Het resultaat blijft in beide gevallen een gedegen reserve van meer dan vijf miljoen euro. De gemeente Oosterhout heeft het tweede gedaan. Het weekblad maakt er nogal veel woorden aan vuil om voor het eerste te pleiten.


Tot slot lijkt men vergeten dat we hebben afgesproken dat als het 'zorggeld' op is en er mensen zijn die toch nog zorg nodig hebben we hier gewoon voor zorgen. Het is dus geen gesloten systeem. Ondertussen investeren we als gemeente ook in turborotondes en schoolgebouwen, want die zijn – net als zorg – hard nodig. 

 

Dit is echter wel een benadering die om een wisselwerking vraagt. De in sommige huiselijke kringen bekende spreuk ‘jouw geld is ons geld en mijn geld is mijn geld’ gaat hier niet op.

 

Maar verder laten we de verhaallijn van deze HvdP-soap graag met rust en kijken we vol belangstelling uit naar de volgende afleveringen.

 

Robin van der Helm

Wethouder Financiën